Doorgeefcolumn

Nr. 5: BH to the rescue

Door Julia Oostdam

Afgelopen week was mijn moeder jarig en dat moest gevierd worden met familie, vrienden en aanhang. Een feest- leuk!- hoor ik je al denken. Nou nee. In mijn hoofd staat een feest gelijk aan begroetingen. Ik haat begroetingen. Ik ben zo iemand die oprecht tegenzin heeft in een sociale gelegenheid omdat ik als een berg tegen de begroeting opzie. Maar goed, van nature ben ik een vrij positief persoon die niet denkt in problemen maar uitdagingen, ahem, dus besloot ik deze dag te zien als de uitgelezen kans om m’n onhandige gestuntel te verruilen voor een vloeiende tweede natuur.

Na eens analytisch mijn probleem overdacht te hebben, kwam ik tot de conclusie dat het niet de begroetingen zijn waar ik niet mee om kan gaan. Ben in principe geen mensenhater en vind het best leuk om mensen te zien die ik ken dus hmmm. Mijn probleem is Ongemakkelijkheid. Ongemakkelijkheid en ik gaan nou eenmaal niet zo denderend samen. Bijvoorbeeld in college, dat een vraag van een docent tot Stilte leidt. Dat seconden minuten lijken en dat je denkt aaah nu kan het echt niet meer iemand móet iets zeggen maar dat het dan nog steeds Stil blijft. Op een gegeven moment kan ik er dan echt niet meer tegen en ook al heb ik geen flauw idee waar het over gaat en kraam ik complete onzin uit, ik moetttt die ongemakkelijkheid doorbreken.

Begroetingen en ongemakkelijkheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet altijd hoor, de combinatie vrienden en knuffels doet het altijd goed en mensen die je nog nooit eerder hebt gezien zijn ook altijd lekker duidelijk; die geef je gewoon een hand. Maar wie heeft in vredesnaam het geven van 1 zoen op de wang verzonnen? Dat schijnt iets hips te zijn maar ik word er behoorlijk agressief van. Hoe haal je het in je hoofd om mij maar 1 kus te geven en dan mij falend te laten lijken doordat ik nog m’n hoofd kantel en dan in het niks zoen? Niets minder dan onnodig leed dat hiermee veroorzaakt wordt. Oh en dan dates, vre-se-lijk. Een gelegenheid die sowieso al een vergrote kans op onhandige momenten met zich meebrengt en dan wordt er nog een extra ongemakkelijk begroetingselement aan toegevoegd. Een knuffel? Drie zoenen? Een hand? Aadhdkfsljfdiw.

Maar oké het is nu wel een heel klagend betoog geworden en klagen is voor de zwakkeren. Hierbij ga ik over tot mijn oplossing, dé oplossing. Ik draag aan: de BH. Oftewel de Begroetingshandleiding. Dat ding voor je borsten wat we dus vooral géén BH meer noemen, zoekt maar wat anders.

Voorwoord                                                                                                                 

BH hoopt een steun in de rug te zijn voor de sociale minder-bedeelden onder ons. BH dient niet te worden gebruikt als bijbel maar als richtlijn. BH staat open voor experimenteel gedrag en voor het deels afwijken van de regels. BH moedigt u aan de verschillende begroetingsmogelijkheden meerdere keren grondig te bestuderen en niet in de put te vallen wanneer niet gelijk resultaat behaald wordt. Ontwikkeling van een nieuwe vaardigheid verloopt immers nooit in een rechte lijn maar bevat pieken, dalen en omwegen. BH wenst u veel succes en zelfs plezier in uw groeiproces.

 

Vrienden

Gij zult uw vrienden een knuffel geven. Gij zult daarbij geen onderscheid maken tussen goede en minder goede vrienden. Het is immers ongemakkelijk wanneer u uw vriend drie kussen wilt geven en uw vriend u een knuffel. Uw vriend weet dan immers dat u hem als minder goede vriend ziet terwijl hij u als goede vriend ziet en dan zijn de poppen aan het dansen. Aangezien ongemakkelijkheid datgene is dat BH wilt voorkomen, worden alle vrienden begroet op dezelfde wijze. In het geval dat gij een date heeft, wordt de desbetreffende date als vriend begroet.

 

Familie

Gij zult uw familieleden een knuffel of drie zoenen geven of uw hand opsteken. Gij zult de volgende vragenlijst afwerken om te bepalen welke begroeting gepast is. Koestert u zeer onprettige gevoelens jegens uw familielid? Gij zult fysiek contact vermijden en vanuit de verte uw hand opsteken. Voelt u zich prettig ten opzichte van uw familielid? Gij zult doorgaan met de volgende vragen. Is uw familielid even oud of jonger dan uzelf? Gij zult uw familielid een knuffel geven. Is uw familielid ouder dan uzelf? Gij zult uw familielid drie zoenen geven.

 

Kennissen (vrienden van je ouders)

Gij zult uw kennissen drie zoenen of een hand geven. Gij zult ten eerste onderscheid maken wat betreft geslacht. Gij zult de vrouw drie zoenen geven. Uitzondering is wanneer het een eerste ontmoeting betreft, gij zult haar in dit geval een hand geven. Gij zult mannen indelen op basis van genegenheid en fysieke aantrekkingskracht. Gij zult in het geval van een eerste ontmoeting dezelfde regel als voor de vrouw respecteren. Draagt gij de mannelijke kennis een warm hart toe? Gij zult hem drie zoenen geven. Roept de mannelijke kennis niet perse warme gevoelens bij u op? Gij zult hem een hand geven. Heeft de mannelijke kennis onsmakelijke haren uit zijn gezicht groeien, gescheurde of juist slijmerige lippen of roept zijn gezicht op een andere manier walging bij u op?  Gij zult idealiter iedere vorm van fysiek contact vermijden en hem vriendelijk toeknikken. Gij zult hem noodgedwongen een hand geven wanneer deze optie onmogelijk blijkt.

 

Nou ik vind het een prachtidee al zeg ik het zelf. Ik stel voor dat BH overal en door iedereen verspreid wordt; hoe meer mensen van BH afweten hoe meer de regels nageleefd worden en hoe meer ongemakkelijke situaties vermeden kunnen worden. Ga ermee aan de slag en onthoud niet in de put te raken als het niet gelijk lukt. Als de begroetingsdruk je even teveel wordt, raad ik je aan als zoekopdracht ‘quotes over doorzettingsvermogen’ in te typen. Deze afgezaagde teksten laten je beter voelen. Oh en dat feest? Wou dat ik kon zeggen dat het allemaal wel meeviel en ik me druk gemaakt had om niets maar ik faalde vaker dan ik slaagde. Als iedereen nou op de hoogte geweest was van BH… Maar ja, whatdoesntkillyoumakesyoustronger enzo.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.